Loaded food blijft populair
Loaded food is een trend die we al langer kennen en alsmaar populairder wordt. Dat loaded food meer is dan een kortstondige trend blijkt wel uit het feit dat er al sinds 2019 een NK Loaded Fries wordt georganiseerd waarbij horecabedrijven strijden voor de lekkerste en meest originele loaded fries. Maar hoe kun je inspelen op deze innoverende trend en met welke nieuwe varianten blijf je de consument verrassen?

 

Loaded met inspiratie

Tijdens het NK Loaded Fries 2023 bleek het een ware trend om friet te combineren met de Oosterse keuken. Vanuit De Indische hebben we een diversiteit aan authentieke Oosterse gerechten welke goed te combineren zijn voor een loaded gerecht. De Oosterse keuken is niet alleen lekker bij loaded fries maar ook bij bijvoorbeeld loaded aardappelpuree. Denk hierbij aan aardappelpuree met daging rendang afgetopt met sperziebonen of aardappelpuree met zuurkool en babi ketjap. Voor Oosterse loaded fries varianten kun je gaan voor friet met ayam sateh en atjar tjampur of friet met daging smoor, zoetzure komkommer afgetopt met rode peper en koriander.

Nachos blijven een graag gezien gerecht op de menukaart. Hier kun je makkelijk mee variëren met onze sweet chili chicken topping, vers gesneden bosui en paprika en natuurlijk gesmolten kaas. Of ga voor de vega variant met onze vegan green curry topping.

De schnitzel maakt zijn comeback! Vergeet de wienerschnitzel met een schijfje citroen. Maak van je schnitzel een loaded Indische schnitzel met onze authentieke satésaus, krupuk, atjar tjampur en een gebakken ei of een loaded schnitzel met onze beef rendang topping afgetopt met cashewnoten en gebakken uitjes.

Wat is loaded food?

Wanneer een gerecht, product of snack gevuld of bedekt wordt met extra ingrediënten, toppings of sauzen wordt er gesproken over loaded food. De meest bekende loaded food zijn loaded fries. Met loaded fries is de trend begonnen en uitgegroeid tot de loaded food trend waarbij je je eigen creativiteit de vrij loop kunt laten en van elk gerecht een loaded gerecht maken.

De toegevoegde waarde van loaded food

Een loaded gerecht kan zorgen voor meer toegevoegde waarde binnen je bedrijf. Met loaded foods kun je als chef je creativiteit de vrije loop laten en originele toppings of smaakvolle combinaties creëren. Door geen standaard gerechten aan te bieden maar creatieve loaded foods kun je je onderscheiden van de concurrentie. Naast het onderscheidend vermogen kunnen loaded foods ook voor meer marge zorgen. Door het toevoegen van extra ingrediënten, toppings en sauzen aan een gerecht is een loaded food soms een complete maaltijd en loaded food heeft ook een luxere uitstraling dan de plain variant. De toevoeging van deze extra ingrediënten zorgt voor een hogere kostprijs maar rechtvaardigt tegelijkertijd ook de hogere vraagprijs, die gasten bereid zijn om te betalen. Een ander voordeel wat loaded food met zich meebrengt is extra aandacht op social media. De jongere generaties delen graag wat ze eten met vrienden en volgers op social media. Deze generatie zal dan ook de moeite nemen nemen om een gerecht wat instagrammable is, een gerecht dat mooi is opgemaakt en uiterst creatief is, op de foto te zetten en te delen via social media. Dit zorgt ervoor dat jou creaties onder de aandacht komen bij een groter publiek zonder dat je zelf continue bezig hoeft te zijn met social media.

Tips voor het bereiden van loaded food

Smaak Loaded food bestaat uit veel verschillende ingrediënten die ieder een eigen smaak meebrengen. Zorg er daarom voor dat wanneer je een loaded creatie maakt dat de smaken bij elkaar passen, elkaar aanvullen en dat het een lekkere combinatie is.

Styling Bij loaded foods mag het over de top zijn, dit biedt kansen om te spelen met diverse kleuren en texturen. Denk hierbij aan een knapperige groentes of kleurrijke sauzen.

Duurzaam Loaded foods zijn ook duurzaam wanneer je werkt met producten die al op het menu staan. Hierdoor zal er minder voedselverspilling zijn en er zullen weinig extra handelingen nodig zijn.